Perioada de relativ calm atat pe scena politica interna, cat sip e pietele financiare internationale, au adus ROBOR la cel mai mic nivel inregistrat vreodata (ROBOR la o luna – 3,56% – nivel inregistrat in data de 10 mai 2013).
Dar care sunt implicatiile acestor reduceri?
1) In primul rand, avand in vedere ca nivelul dobanzilor la credite in lei, in sold (atat ale populatiei, cat si ale companiilor) sunt legate de ROBOR, ne asteptam ca ratele platite la banci sa inregistreze scaderi accentuate in perioada viitoare (scaderile vor si aplicabile inclusiv creditelor PRIMA CASA in sold)
2) Apoi, ne asteptam la cresterea atractivitatii creditarii in lei (comparativ cu creditele in valuta) si chiar la cresterea apetitului fata de creditare, in conditiile in care potentialii doritori se vor incadra mai bine in conditiile de eligibilitate ale bancilor.
3) De asemenea, ne asteptam si la o reducere rapida a dobanzilor de depozitele bancare, fiind posibil ca dobanzile peste 5% la lei (la banci mari) sa devina o raritate.
4) O crestere a profiturilor companiilor este de asteptat, in conditiile in care firmele vor plati mai putin pentru imprumurile noi sau existente la banci.
5) Nu in ultimul rand, nu putem exclude o posibila temperare a aprecierii leului fata de EUR si USD, in conditiile in care strainii care vindeau valuta pentru a cumpara titluri de stat in Romania, nu vor mai beneficia de acelasi dobanzi si vor prefera nu vanda valuta pentru a cumpara titluri si depozite romanesti.
Pentru mai multe detalii despre evolutia istorica ROBOR, puteti consulta graficul de mai jos